Min sommer i Provence (2022)
Lej eller køb hjemme idag
1h 44min | Frankrig | Tilladt fra 7 år I
Instruktør: Christophe Barratier |
Medvirkende: Guillaume De Tonquedec, Mélanie Doutey, François-Xavier Demaison, Anne Charrier.
Sommeren står for døren og den 10-årige Marcel Pagnol tager med sin familie op til deres sommerbolig i Provence. Han glæder sig til at udforske den smukke, vilde natur med sin bedste ven, bondedrengen Lili. Det begynder som en sommer, fyldt med barndommens uskyldige eventyr, men da de møder den smukke aristokratiske pige, Isabelle, udvikler det sig uventet til spirende kærlighed, hemmeligheder og løgne for både børnene og de voksne… for der er slanger i paradis…
INSTRUKTØR CHRISTOPHE BARRATIERS ARBEJDE MED FILMEN
”Da jeg blev kontaktet af produceren Hélène Cases, som jeg ikke kendte I forvejen, blev jeg både glad og stolt over, at hun havde tænkt på mig til projektet. Hun havde set mange af de film jeg har lavet, og var på den måde blevet overbevist om, at Pagnols univers ville passe godt sammen med min kærlighed til barndommens uskyldige univers. Det sjove var, at mit kendskab til Pagnol går helt tilbage til min egen tidligste barndom. Min mormor, Marie Simonet, der havde en stor skuespillerkarriere på teatret inden krigen, havde selv spillet med i flere af Pagnols stykker. Væggene i hendes lejlighed, hvor jeg boede til jeg blev 8 år var fyldt med fotos af Charpin, Henri Poupon og selv Raimu. Takket være hende så jeg flere af Pagnols film, som “Le Schpountz” (1938), “Brøndgraverens datter” (1940), “Bagerens smukke kone” (1938) og ”Marius” trilogien (1936). Det, han ikke havde filmatiseret, læste hun for mig, og min favorit var ”De søde hemmeligheder”, filmatiseret som ”Min sommer i Provence”. Så jeg kendte allerede hans karakterer og deres univers, for deres dialog var en del af min egen barndom.
“Min sommer i Provence”, der følger efter "Min fars store dag", "Min mors slot" er det tredje kapitel i "Erindringer fra barndommen". Det var en tid, hvor den lille Marcel stod på tærsklen mellem barndommen og puberteten; dér, hvor hemmelighederne sniger sig ind i vores liv. Men det er også en tid, hvor det går op for os, at de voksne, til trods for deres opdragelse af børnene om ikke at lyve, adlyde og altid være ærlige, langt fra følger deres egne regler. Marcel opdager, at de voksne også lyver, skjuler ting for hinanden og vogter deres inderste hemmeligheder. Men det er også en alder, hvor man møder den første kærlighed, der opfører sig som en bittersød blanding af styrke og sårbarhed, der kan gøre så uendelig ondt i hjertet. Det er også en tid, hvor de første venskaber smuldrer og de første store konflikter med de voksne bryder ud i lys lue.
Den største udfordring med filmatiseringen var, at vi var nødt til tage os et par friheder ved at omskrive dele af historiens struktur, for at skabe en mere jævn dramaturgisk udviklingskurve og sammenhæng. Det næste var at skabe et klart mål og overordnet plot for hver enkelt karakter, så historiens udvikling blev mere tydelig. Vi var også nødt til at forstærke flere af delhistorierne, for selv om de var charmerende i bogen, fungerede de ikke helt så godt rent visuelt. Endelig tillod vi os at trække på en række andre karakterer fra det Pagnolske univers; for eksempel har vi givet den lille Marcel et stærkt behov for selvstændighed, men også en snert af trodsig arrogance, som er lånt fra ”Le Schpountz”.
Jeg har også brugt mange andre små dramaturgiske detaljer i historien til at forstærke dens intriger eller karakterudvikling, som Lilis vrede over Marcels svigt, og konflikten med hans forældre, der er langt mere dramatisk end bogforlægget. Det samme var tilfældet med jagten på den berygtede slange, der spøger i bjergene, og hvor jeg tillod mig selv at blive en smule inspireret af Harry Potter universet. Jeg skruede også op for tante Roses relation til kvindefrigørelses-bevægelsen, og som Pagnol kun skrev parentetisk om, men jeg brugte det også som et sideplot for at forstærke Marcels mor, Augustines karakter. Hun er dedikeret, fornuftig og omsorgsfuld, men den ideelle mor i den virkelige verden er ikke nødvendigvis den optimale, når vi taler om fiktion. Efter at have opdraget tre skønne børn synes jeg det kunne være interessant, at hun i hemmelighed helliger sig en både virkelig og metaforisk frigørelse fra sit perfekte jeg. Hun holder også alvoren af sin sygdom hemmelig for både Joseph og børnene; så alle vogter over deres hemmeligheder, til den dag, hvor de lidt efter lidt kommer frem i lyset og påvirker livet for både børnene og de voksne”.
FRA BOG TIL FILM
Marcel Pagnols barnebarn, Nicholas Pagnol, fortæller: ”Da produceren Hélène Cases kontaktede mig med et tilbud om at filmatisere ”Min sommer i Provence”, kom jeg meget i tvivl. Min største bekymring var, om endnu en film kunne leve op til de to mesterværker, som Yves Robert allerede havde skabt i 1990 (”Min mors slot”, ”Min fars store dag”). Så spørgsmålet var, om endnu en film i samme univers kunne blive lige så god, men Hélènes vision og passion for projektet, og at Christophe Barratier havde sagt ja til at instruere, overbeviste mig til sidst. Jeg var godt klar over, hvor dygtig Christophe er; ikke mindst med hans store succes med “Koret” (2004, Oscar® nomineret, ‘Bedste sang’ og BAFTA nomineret, bedste ikke-engelsksprogede film), så jeg blev overbevist om, at han var den rette til at skildre Marcels barndom i det poetiske Provence. Det viste sig snart, at Hélène og Christophe i alle henseender levede op til mine og familiens berettigede forventninger. Med andre ord, vi er alle sammen meget glade for samarbejdet og lykkelige over endnu en gang at se Marcel Pagnol i centrum af en berigende og charmerende film”.
LÉO CAMPION (Marcel Pagnol)
Leo Campion har, foruden “Min sommer i Provence”, spillet med i kortfilmen ”Hypernormality” (2021).
GUILLAUME DE TONQUÉDEC (Joseph Pagnol)
Guillaume de Tonquédec debuterede som skuespiller i 1986 i Pierre Granier-Deferrés ”Cours privé” og siden har han bl.a. spillet med i ”Der ligger en hvid mand i din seng, mor!” (1989), ”Veronikas to liv” (1991), ”Hold kæft” (2003), tv-serien ”Navarro” (2004), ”Det regner altid i Provence” (2008), ”Belles familles” (2015), ”Let’s Dance” (2019) og tv-serierne ”Une affaire française” (2021) og ”Germinal” (2021).
MÉLANIE DOUTEY (Augustine Pagnol)
Mélanie Doutey debuterede i Jean-Charles Tacchellas “Les gens qui s’aiment” (1999), og har siden spillet med i bl.a. ”Le frére du guerrier” (2002), ”El Lobo” (2004), ”Il nef au jurer… de rien” (2005), ”Fair play” (2006), “Ma place au soleil”, “Les infidéles” (2012), ”Post partum” (2013), “Den franske forbindelse” (2014), “Le grand bain” (2018), “Paradise Beach” (2019) og tv-serien “Les 7 vies de Léa” (2022).
FRANCOIS-XAVIER DEMAISON (Onkel Jules)
Francois-Xavier Demaison debuterede i Cécile Telermans ”Tout pour plaire” (2005) og har efterfølgende bl.a. spillet med i “Den første dag i resten af dit liv” (2008), ”Coluche: l’histoire d’un mec” (2008), ”Divorces!” (2009), ”Mine eftermiddage med Margueritte” (2010), ”Le Petit Nicolas” (2009), ”360” (2011), ”Paris á tout prix” (2013), tv-serierne ”Hubert & Takako” (2013), ”Disparue” (2015), ”Quandras” (2017), “Alt for kærligheden” (2018), ”All Inclusive” (2019) og ”Hommes au bord de la crise de nerfs” (2022).
ANNE CHARRIER (Tante Rose)
Anne Charrier spillede med i en række kortfilm og tv-serier inden hun spillefilmdebuterede i Laurence Lamers ”Paid” (2006) og har også spillet med i tv-serier, som ”Scalp” (2008), ”Ligne de feu” (2009), ”La vie est á nous” (2009), ”R.I.S. Police scientifique” (2009-10), ””Mes amis, mes amours, mes emmerdes” (2009-10) og film, som ”L’art de séduire” (2011), ”Mine helte” (2012), ”La stratégie de la poussette” (2012), ”Marseille” (2016), ”Just a gigolo” (2019) og ”Parents d´élèves” (2020).
Materialebestilling: michael.sandager@rialto.dk
Hent materialer her - I kender password og brugernavn:
Brugernavn: f...
Password: p.....